Σταθερά βαδίζει προς κορυφή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Τι τονίζει ο πρ. Πρύτανης Ι. Γεροθανάσης

• Συνεχίζει την πορεία αριστείας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρά τα καυτά προβλήματα χρηματοδότησης, που ταλανίζουν όχι μόνο αυτό, αλλά και όλα τα ΑΕΙ. Αυτή τη φορά, η διάκριση ήρθε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και αφορά την πλούσια και πολύπλευρη ερευνητική δραστηριότητα των Τμημάτων του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου, το οποίο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ελλάδα και ανάμεσα στα καλύτερα Ευρωπαϊκά!
Ειδικότερα, το ΑΕΙ Ιωαννίνων είναι σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχει τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των Ελληνικών και είναι ανταγωνιστικό με ξένα Ιδρύματα, όπως της Στουτγάρδης (Γερμανία), του Νανσί (Γαλλία), της Ρεμς (Γαλλία) κ.α.
«Η κορυφαία θέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ερευνητικών επιδόσεων και η υψηλή θέση σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, στην ενορχηστρωμένη δυσφήμιση του ποιοτικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, στην άκριτη και ενιαία μείωση των τακτικών χρηματοδοτήσεων όλων των Πανεπιστημίων από το Υπουργείο Παιδείας και στους εντός και εκτός των τειχών «προοδευτικούς της οπισθοδρόμησης», οι οποίοι ήταν και είναι εναντίον της αξιολόγησης και κοινωνικής λογοδοσίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ιωάννης Γεροθανάσης, τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, που μελετά την ερευνητική δραστηριότητα των ελληνικών ΑΕΙ.

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ  ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ
Στις ιατρικές επιστήμες και στις επιστήμες υγείας  (Μedical - Health Sciences) οι δημοσιεύσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Χαροκόπειου, έχουν δείκτες απήχησης υψηλότερους από το μέσο όρο των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), 1.19 και 1.06 αντίστοιχα. Στο ποσοστό % των δημοσιεύσεων με την υψηλότερη απήχηση το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ στις κατηγορίες 1%, 5%, 10% και 25%, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πολυτεχνείο Κρήτης στις κατηγορίες 1%, 5% και 10% και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην κατηγορία 25%. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει το υψηλότερο ποσοστό στις κατηγορίες 1% και 5% μεταξύ όλων των Ελληνικών Πανεπιστημίων!

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
• Το ποσοστό δημοσιεύσεων που λαμβάνουν αναφορές, τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων και το Χαροκόπειο επιτυγχάνουν ποσοστά μεγαλύτερα από την τιμή 60.3% που είναι ο ελληνικός μέσος όρος: Πιο συγκεκριμένα, αυτό της Κρήτης έχει 68.6%, των Ιωαννίνων 66.6% και το Χαροκόπειο (Αθήνα) 64.4%. Στην απήχηση των δημοσιεύσεων, αυτές των ΑΕΙ Κρήτης, Ιωαννίνων, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου καταγράφουν δείκτες που υπερβαίνουν ή προσεγγίζουν τη μέση απήχηση που έχουν οι δημοσιεύσεις των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Αναλυτικότερα, 1.12 για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, 1.05 για το Ιωαννίνων, 1.00 για το Πολυτεχνείο Κρήτης και 0.97 για το Χαροκόπειο.
• Στο επιστημονικό πεδίο Natural Sciences η υψηλότερη απήχηση των δημοσιεύσεων καταγράφεται σε αυτές του Πανεπιστημίου Κρήτης με σχετικό δείκτη 1.30, ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών (0.99), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πολυτεχνείο Κρήτης (0.98)
• Στο επιστημονικό πεδίο Μηχανολογία και Τεχνολογία (Engineering – Technology) απήχηση αντίστοιχη με το μέσο όρο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ έχουν οι δημοσιεύσεις των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κρήτης (1.05), του Πολυτεχνείου Κρήτης (1.05) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1.01).

Η ΜΕΛΕΤΗ
Η μελέτη εκπονήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μέσω της χρήσης διεθνώς καθιερωμένων βιβλιομετρικών δεικτών και αναδείχθηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά, για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις μεγάλου αριθμού ελληνικών Φορέων έρευνας. Στόχος ήταν η δημιουργία βάσης δεδομένων με το σύνολο των ελληνικών δημοσιεύσεων και αναφορών της περιόδου 1993-2008, για να αναδειχθούν θεματικές περιοχές «αριστείας».

«ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»
«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας με ραγδαίες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, η απελθούσα Πρυτανική Αρχή είχε ως βασική πολιτική και στρατηγική επιλογή την καθιέρωση του Πανεπιστημίου μας ως υψηλού επιπέδου Ιδρύματος στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Βασικό μας μήνυμα ήταν η πορεία προς την αριστεία. Το μήνυμα αυτό καλέσαμε να ενστερνιστούν όλες οι συνιστώσες της ακαδημαϊκής ζωής, η πολιτική ηγεσία και η τοπική κοινωνία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεροθανάσης.
Σημειώνει, ακόμη, ότι την περίοδο 2006-2010 είχε επισημάνει σε έγγραφα «τη διαρκή απουσία στρατηγικής ανάπτυξης της έρευνας σε εθνικό επίπεδο, τη διαρκώς φθίνουσα πορεία χρηματοδότησης τη δεκαετία 2000-2010, τη σποραδική και ασυνεχή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, τη σποραδική και ασυνεχή χρηματοδότηση δράσεων από πόρους της Ε.Ε., τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε κάθε πόλη και κωμόπολη δημιουργώντας ένα μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης πολυδάπανο και αναποτελεσματικό».

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
Από την άλλη, ο μέσος όρος χρηματοδότησης έρευνας των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άνω του 20% και πολλαπλάσιος κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων! Την περίοδο 1999-2009 παρουσιάζεται αυξητική τάση στις ερευνητικές επιδόσεις Ελληνικών Πανεπιστημίων που τα καθιστά ανταγωνιστικά με υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
«Η Ελλάδα από άποψη αριθμού δημοσιεύσεων βρίσκεται σαφώς πάνω από το μέσο όρο των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 30 χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που αντιπροσωπεύουν το 81% της διεθνούς παραγωγής επιστημονικών άρθρων. Το εντυπωσιακό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από τις ΗΠΑ, και σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο από τη Γερμανία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρύτανης Γ. Γεροθανάσης.